20,21 en 22 november 2017 gaat wederom de Bieropleiding (niveau 1) in Zuid-Nederland van start. Het is een initiatief van StiBON Bieropleidingen in samenwerking met het Gulpener BrouwLokaal. De opleiding vindt plaats in het nieuwe Gulpener BrouwLokaal en er is plek voor maximaal 24 deelnemers. Na het behalen van het examen mag u zich StiBON- bierambassadeur algemene bierkennis niveau 1 noemen. De opleiding wordt verzorgd door docenten die hun sporen in het vak dubbel en dwars verdiend hebben, te weten: Marco Lauret, Jan Wolfs, Henri Reuchlin, Steven van den Berg, Arvid Bergström en André Köppen. Overnachtingen bieden wij aan via Hotel Gulpen. Dit hotel ligt op 5 minuten loopafstand van het Gulpener BrouwLokaal. De overnachtingen boek je hier.

Boeken

Boek Stibon

Boek een overnachting

Boek lunch en Bierdiner

Inhoud

Marco Lauret
Marco is voorzitter van de Stichting Bieropleidingen Nederland en brouwer bij Duits & Lauret, een van de succesvolle nieuwe brouwerijen in Nederland. De brouwerij vindt zijn thuis in Fort Everdingen waar binnenkort ook een proeflokaal en overnachtingsmogelijkheden gecreëerd worden.

Steven Van den Berg
Steven is brouwmeester van de Gulpener Bierbrouwerij. Al tijdens zijn studie in Nijmegen was hij actief amateur brouwer. Na een opleiding aan de Hogeschool in Gent was hij onder meer researcher, docent, kwaliteitsmanager en directeur-eigenaar van een kleinere Limburgse brouwerij. Bij Gulpener heeft hij inmiddels een paar smaakvolle experimenten op zijn naam staan.

Jan Wolfs
Jan is penningmeester de Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON) en voormalig brouwer, onder andere bij de Leckere en De Molen. Tegenwoordig brouwt Jan bij brouwerij Klein Duimpje. Daarnaast heeft hij zijn eigen adviesburo Wolfs Brouwadvies waarbij hij brouwerijen adviseert op het gebied van kwaliteit en hygiëne.

Arvid Bergström
Arvid is gediplomeerd StiBON biersommelier en mede oprichter van het Gilde van Biersommerliers. Hij is auteur van kookboeken met bier in de hoofdrol. Eerder was Arvid chef bij verschillende brouwerijen zoals Kompaan en De Pelgrim en is eigenaar van cateringbedrijf Koken met Krullen.

Henri Reuchlin
Henri is coördinator van StiBON bieropleidingen en voorzitter van de European Beer Consumers Union (EBCU). Daarnaast is hij actief als voorzitter van de Week van het Nederlandse Bier, bestuurslid van de Dutch Beer Challenge en redacteur van Bier! Magazine .

André Köppen
André is bedrijfsleider van het Gulpener BrouwLokaal, aan de Doemens academie in München volgde hij in 2007 zijn opleiding tot biersommelier. Andre heeft samen met Derek Walsh het nieuwe AnDer1.0 bierproefglas ontwikkeld

 

Inhoud bieropleiding (niveau 1)

Gedurende zes dagdelen van vier uur wordt door deze volleerde vakmensen op een open en interactieve manier het geheim van bier geopenbaard. Bijzondere aandacht is er daarbij voor het belang van gastvriendelijkheid en etiquette. Het volledige programma is terug te vinden op de website van StiBON.

Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Theorie en praktijk van het bierproeven
  • Brouwproces
  • Grondstoffen en gezondheid
  • Bierbehandeling en opslag
  • Wetgeving, historie en etiket
  • Bier aan tafel

Per les worden telkens een zes- tot achttal bieren geproefd, de nadruk ligt op Nederlandse en in Nederland verkrijgbare buitenlandse bieren. Daarbij zijn de omstandigheden in het Gulpener BrouwLokaal perfect te noemen: zowel het glaswerk, de techniek van het inschenken en de temperatuur van het bier voldoen aan de hoogste standaard. Na elk dagdeel wordt aan de hand van een review beoordeeld of de deelnemer het onderdeel beheerst. De opleiding wordt op 12 juni 2017 in Amsterdam afgesloten met een erkend StiBON-examen.

Kosten

De opleidingskosten bedragen € 495,- excl. BTW, inclusief de examenkosten. Aanmelden is mogelijk via www.stibon.nl waarbij het cursusgeld vooraf dient te worden voldaan. Na betaling krijgt u het cursusboek alvast thuisgestuurd. Mocht de opleiding wegens onverwachte omstandigheden niet doorgaan dan wordt het bedrag per omgaande teruggestort.

Mogelijkheden

Reserveer tijdig het Lunch en Bierdiner dat wij samen met de horecaondernemers in Gulpen aanbieden:

  • 3 maal streekproductenlunch (maandag, dinsdag en woensdag)
  • 2 maal diner met bijpassend bierarrangement (maandag en dinsdag)
  • uitsluitend op reservering
  • Boek Lunch en Bierdiner